Autor: Askéta Téma: SLOVENSKÉ NÁRODNÉ JEDLO BRYNDZOVÉ HALUŠKY (prečítané: 1355 krát)
Askéta: SLOVENSKÉ NÁRODNÉ JEDLO BRYNDZOVÉ HALUŠKY pridané dňa: 2011.05.08 08:11
Názov slovenského národného jedla sa dá do čínštiny preložiť asi takto: Zemiakovo-múčne uzlíky s ovčím syrom (uzlíky v čínštine: "ge da" 疙瘩 ). Viem, takýto názov jedla znie v čínštine skutočne príliš dlhočízne, ale naozaj som sa snažil, veľmi dlho som rozmýšľal, ale nepodarilo sa mi ho nijak skrátiť, avšak je fakt, že toto slovenské národné jedlo naozaj obsahuje všetky tieto ingrediencie a nie len tie. Prosím vypočujte si môj nasledovný detailnejší popis: Názov zemiakovo-múčne uzlíky s ovčím syrom sa v originále v slovenskom jazyku skladá z dvoch nasledovných slov: "bryndzové halušky". "Bryndza" je mäkký, slaný, hnetením vypracovaný ovčí syr. "Halušky" sú varené múčne uzlíky. Tieto múčne uzlíky sú veľkosťou menšie ako naše čínske uzlíky ge da. To čo oni nazývajú halušky má trošku komplikovanejšie zloženie, nie je to len z múky.
čínske "halušky" Ge Da (tradičné čínske vidiecke jedlo z múky )
"slovenské zemiakovo-múčne uzlíky s ovčím syrom"
Konkrétny postup prípravy je nasledovný, aby bol jasnejší rozdelil som ho na 3 etapy.
1. etapa: Rovnomerne zmiesime postrúhané surové zemiaky (1kg), múku (polohrubá múka 330 g), vajíčko (väčšinou ide 1 vajce na 1 kg zemiakov) a soľ (podľa chuti). Do hrnca dajte vodu a nechajte ju zovrieť a potom nožom z tohoto vymieseného zemiakového cesta vykrajujte malé kúsky a jeden po druhom ich hádžte do vriacej vody (to je tradičný spôsob prípravy, ale dnes satieto kúsočky zemiakového cesta pripravujú v špeciálnom hotovom kovovom nástroji tzv. "haluškári", čo je menšia kovová platnička, na ktorej je množstvo malých dierok, na tento "haluškár" sa potom vyleje vymiesené zemiakové cesto (v tomto prípade musí byť trochu redšie) a trochu sa potláča smerom nadol, vznikajú nám malé kúsočky cesta, ktoré postupne pdajú do vriacej vody na spodku). Vo viriacej sa vriacej vode sa potom varia 3-4 minúty, potom sa môžu naberačkou vybrať von z vody a vychladiť.
2 etapa: Potom nakrájame na malé kocky slaninu (300g-480g, najlepšie chudú a nie údenú) a na malej panvici ju osmažíme a vyberieme z panvice von.
3. etapa: "Ovčí syr" rozpustíme vo vode, ktorú sme práve použili na varenie malých kúskov zemiakového cesta. (môžeme ho rozpustiť aj v cmare, alebo v mlieku) a dáme do neho uvarené zemiakovo-múčne kúsočky z prvej etapy a potom pridáme osmažené slaninové kocky z druhej etapy a môžeme začať jesť.
V minuosti sa "zemiakovo-múčne uzlíky s ovčím syrom" dávali jesť silným mužom tvrdo pracujúcim na poli, chlapov robili dokonale hladu odolnými. Majú výbornú chuť, mierne nakyslú, možno trochu páchnucu charakteristickým močovinovým pachom po "ovčom syre", nezaručujem, že si to Číňan na prvé ochutnanie hneď obľúbi. Ja sám keď som to prvý krát jedol, chutnalo to veľmi "neobvykle", teraz mi to už ale veľmi chutí. Tí čo nemajú radi mäso si nemusia pridať osmaženú slaninu. V reštauráciách väčšinou na "zemiakovo-múčne uzlíky s ovčím syrom" pridávajú osmažené kocky slaniny aj tak vo veľmi malom množstve.
Zhou Zhang : odpoveď zo dňa: 2011.05.08 11:45
Radi by sme tu videli fotoos. Ak by si v názve zmenil "ovčí syr" na obyčajný "syr", tak by to bolo pre nás Číňanov omnoho prijatelnejšie. Vďaka, že si sa s nami o to podelil.
Modrý duch: odpoveď dňa: 2011.05.13 21:19
Tradičný spôsob prípravy tohoto jedla sa veľmi podobá na naše čínske "nožom rezané rezance", ale moderná príprava je teda omnoho rýchlejšia. Toto jedlo je veľmi výživné, ako to že sa nepodáva so žiadnou zeleninou? Pri servírovaní sa bežne nepodáva so žiadnym šalátom?
Askéta: odpoveď zo dňa 2011.05.14 07:29 Reakcia na: "Tradičný spôsob prípravy tohoto jedla sa veľmi podobá na naše čínske "nožom rezané rezance", ale moderná príprava je teda omnoho rýchlejšia. Toto jedlo je veľmi výživné, ako to že sa nepodáva so žiadnou zeleninou? Pri servírovaní sa bežne nepodáva so žiadnym šalátom?" Dobre sa pýtaš! Toto slovenské jedlo pochádza z horských oblastí severného Slovenska, tam je veľmi máličko zeleniny. Ale po celý rok, v každom ročnom období sa tam vyskytuje kyslá kapusta. Preto po zjedení takéhoto veľmi výživného jedla si možno dať za tanier dobrej kapustnice.
Modrý duch: odpoveď zo dňa 2011.05.14 18:03
Kapustnica - to je jedlo čo povzbudzuje apetít! Majú Slováci radi štiplavé jedlá?
Askéta: odpoveď zo dňa 2011.05.14 21:18
Reakcia na: "Kapustnica - to je jedlo čo povzbudzuje apetít! Majú Slováci radi štiplavé jedlá? "Strašne nemajú radi štiplavé jedlá!
.....
Pôvodný text v čínštine:
http://www.sywgj.com/index.php?topic=2944.0
|